Gastronomisch Zuid-Afrika: van township favorites tot culinaire hoogstandjes

  • Gastronomisch Zuid-Afrika: van township favorites tot culinaire hoogstandjes

    Geschreven op 17 september 2024

    Tijdens een fietsvakantie in Zuid-Afrika kun je niet alleen genieten van adembenemende natuur en cultuur, maar ook van de bijzondere lokale keuken. De regenboognatie heeft een uitgebreid pallet aan typische gerechten met invloeden uit Europa, Azië en de inheemse gemeenschappen en townships. Ontdek tijdens onze fiets- en gravelvakanties naar Kaapstad en West-Kaap authentieke recepten en unieke ervaringen. Ook winetastings mogen tijdens deze vakanties niet ontbreken, want het land produceert jaarlijks namelijk meer dan 1 miljard liter wijn. Met die lokale klassiekers, culinaire hoogstandjes en verfijnde wijnen wordt jouw fietsvakantie in Zuid-Afrika een verwennerij voor je smaakpapillen!

    Een unieke lokale keuken

    Wie alles van de lokale keuken van Zuid-Afrika wil proberen, zal even zoet zijn. Met een smeltkroes van invloeden is het aanbod aan unieke gerechten uitgebreid. Ook simpele, maar heerlijke klassiekers uit de townships, de lokale wijken, zijn het proberen waard. Vlees vormt meestal de basis van een Zuid-Afrikaans gerecht en hoewel dat over het algemeen over rund, lam en kip gaat, kan je ook een avontuurlijke weg inslaan. Voor de experimentele eters zijn er emoe, springbok, impala en krokodil. Vegetariërs dienen zich echter geen zorgen te maken tijdens een vakantie naar West-Kaap. De regio rondKaapstad heeft van vele traditionele gerechten intussen ook veggie versies.

    Een van de meest bekende Zuid-Afrikaanse gerechten is bobotie, een ovengerecht dat gehakt combineert met curry, brood, melk, gedroogd fruit en ei. Een originele combinatie die vaak gepaard gaat met gele rijst. Ook potjiekos is een must-try. Het gerecht dat letterlijk ‘klein eten in een pot’ betekent, bestaat uit lagen vlees, aardappelen, groenten en rijst of pasta en een mix van kruiden. Wat potjiekos uniek maakt, is dat de ingrediënten worden gegaard zonder de lagen te roeren, zodat het de aparte smaken behoudt. Liever enkel groentjes? Dan moet je echt eens chakalaka proeven! Dit pikante stoofgerecht wordt gemaakt met ui, tomaat, paprika, bonen en heel veel kruiden.

    Een bekende streetfood die je in Kaapstad moet geprobeerd hebben is bunny chow, ontstaan bij de Indische community in Zuid-Afrika. Ondanks de naam, wordt bunny chow niet gemaakt met konijn, maar met lamsvlees. Een mix van het vlees en een currysaus wordt in een uitgehold stuk brood geserveerd. Tijdens de street food tour die je maakt als je met ons meegaat op culinaire gravelvakantie naar Zuid-Afrika, kun je deze en andere lokale lekkernijen proberen. Nog plaats voor dessert? Probeer dan malva pudding, een zachte cake die overgoten wordt met abrikozenjam. Vetkoek, gelijkaardig aan onze oliebollen, kan zowel zoet als hartig gegeten worden, met vullingen als honing, kaas of curry.

    Wist je tot slot dat de Zuid-Afrikaanse fietsers ook een favoriete lokale wielersnack hebben? Droewors en biltong zijn afgeleid van de traditionele Zuid-Afrikaanse boerewors, een verse worst die vaak bij een braai wordt gegeten. Beide worsten zijn vergelijkbaar met jerky en blijven dus langer houdbaar omdat ze gedroogd worden. Vroeger was de reden daarvoor om vlees mee te kunnen nemen tijdens lange reizen of jachten in de bush. Tegenwoordig is het echter een geliefde snack, ideaal voor onderweg of tijdens sportieve fietsritten!


    Alles over de iconische braai

    Niets is meer Zuid-Afrikaans dan een gezellige braai, maar als je denkt dat zo'n lokale barbecue hetzelfde is als onze versie, heb je het mis. Een braai draait uiteraard ook om vlees, maar heb jij al emoesteak of boerewors geprobeerd? De rookworst boerewors is een gekoesterd symbool van de Zuid-Afrikaanse braai en wordt vaak geserveerd met maïspap, brood of salades. En unieke bijgerechten zoals smoked snoekpaté (ja, gemaakt van de vis) en een braaibroodjie mogen daarbij niet ontbreken. Die laatste is een sandwich van wit brood met cheddar, tomaat, ui, en chutney en wordt samen met het vlees op de grill gelegd. Ook roosterkoek, balletjes gedraaid van brooddeeg, worden rechtstreeks op de braai gebakken. 

    Wat drink je bij zo’n braai? Een favoriete combinatie is ‘brandy & coke’, maar ook lokale wijnen zoals shiraz, cabernet of sauvignon blanc worden gretig geconsumeerd tijdens een gezellige braai. Een braai kan echter op elk moment van de dag gehouden worden, dus laat je tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika niet verrassen door mensen die ‘s ochtends al staan te barbecueën!


    Gastronomisch dineren

    Hoewel de alledaagse lokale keuken heerlijk is, heeft Zuid-Afrika, en specifiek West-Kaap, ook een heuse gastronomische kant. Een van de bekendste fine dining-restaurants in Zuid-Afrika is The Test Kitchen in Kaapstad, die hoog scoort op internationale ranglijsten. Chef-kok Luke Dale-Roberts staat bekend om zijn innovatieve gerechten met lokale producten. Maar ook La Colombe, gelegen in de wijnregio Constantia, biedt een uitzonderlijke ervaring, met een focus op seizoensgebonden gerechten, vaak gecombineerd met de beste Zuid-Afrikaanse wijnen. Tijdens de culinaire gravelvakanties van Kortweg Cycling Travel dineer je in het zusterrestaurant van La Colombe, driesterrenrestaurant La Petite Colombe in Franschhoek, waar je geniet van een luxueus negen gangendiner aan de hand van chef-kok Peter Duncan. Iets waar elke foodie ongetwijfeld enorm naar uitkijkt. 

    Maar ook tijdens onze unieke Cape Town Cycle Tour fietsvakantie in maart 2025 staat er een beroemd restaurant op het programma. En dan nog met een Belgische keuken! Den Anker, gelegen aan de V&A Waterfront in Kaapstad, mag met zijn geliefde gerechten zoals steak met bearnaise- of pepersaus, moules-frites en wafels met aardbeien niet in deze blogpost ontbreken. Het restaurant is sinds 1994 namelijk bekend als een stukje heerlijke Belgische keuken in Zuid-Afrika.


    De ideale regio voor wijnproeverijen

    Winetastings ontbreken niet op je fiets- of gravelvakantie in Zuid-Afrika. En de lokale wijngaarden hebben honderden jaren ervaring met het produceren van kwaliteitswijnen. In 1659 bottelt de stichter en gouverneur van Kaapstad, Jan van Riebeeck, de eerste fles wijn in Zuid-Afrika. Het is het begin van de wijnindustrie in de regio en voornamelijk dorpen rond Kaapstad zoals Constantia, Paarl, Stellenbosch en Worcester blijken een ideaal klimaat te hebben om kwaliteitswijnen te produceren. Voor 1990 werden Zuid-Afrikaanse wijnen weinig geëxporteerd door het protest van andere landen tegen het apartheidsregime, maar sinds de afschaffing daarvan heeft de wereld Zuid-Afrikaanse wijnen omarmd en vandaag behoort Zuid-Afrika tot de 8 landen met de grootste wijnproductie.

    Een van de meest gegeerde wijnen is de Vin de Constance van Klein Constantia, Zuid-Afrika’s oudste wijnproducent. De wijngaard in Kaapstad dateert van 1685 en maakt zijn bekende dessertwijn tot op vandaag. Zuid-Afrika kent echter ook andere topwijnen die helemaal niet duur zijn. Zo is er het populaire The Chocolate Block van wijngaard Boekenhoutskloof, gelegen in Franschhoek. Welke wijngaard je ook bezoekt, in de regio van West-Kaap zit je goed. Het klimaat is er perfect voor het kweken van wijnen en met keuze uit Zuid-Afrikaanse versies van Cabernet Sauvignon, Shiraz en Sauvignon Blanc, maar ook de inheemse Chenin Blanc, Cinsault en Pinotage vind je er als wijnliefhebber gegarandeerd je goesting.


    Smaakt dat naar meer? Ga met ons naar West-Kaap!

    Een fiets- of gravelvakantie in West-Kaap met Kortweg Cycling Travel draait om zoveel meer dan fietsen. We willen deelnemers aan deze vakanties echt de kans geven om de lokale natuur, cultuur én cuisine te verkennen. En dat laatste doe je natuurlijk door zo veel mogelijk te proeven! 

    Met zijn street food, winetastings en bezoeken aan iconische restaurants geven onze vakanties naar Zuid-Afrika je een unieke inkijk in de lokale keuken. Smaakt dat naar meer? Schrijf je dan nu in voor onze unieke Cape Town Cycle Tour in maart 2024, waarbij je de grootste gran fondo ter wereld meemaakt en het beste van Kaapstad en West-Kaap verkent van op je eigen fiets. We verwelkomen je graag.

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf in op onze fietsbrief

  • Marina Playa
  • Astoria Playa
  • Costa Almeria
  • Mojacar
  • Energylab
  • Wcup