Wat is de aangeraden voedingsinname van een recreatieve fietser?
Geschreven op 12 juli 2021Net zoals bij vele andere sporten is het ook bij fietsen belangrijk om gezakte energielevels opnieuw aan te vullen. Met een uurtje recreatief fietsen verbrand je namelijk al snel zo’n 400 tot 700 calorieën per uur. Dat is heel veel vergeleken met een lichaam dat in rust is. Hoog tijd dus om na te gaan of jij je voeding wel voldoende aanpast aan je intensieve hobby.
Voor de rit
Goed begonnen is half gewonnen. Zo is het ook met je voorbereiding op een fietsrit. Sla nooit je ontbijt over als je die dag plant om te fietsen. Ben je van plan om een extra lange rit te maken? Eet de dag vooraf dan zelfs al extra koolhydraten. Die worden namelijk in je spieren opgeslagen als glycogeen, de energierijke brandstof die je zal ondersteunen tijdens een langere rit.
Hoe ziet een goed ontbijt eruit voor een fietsrit? Een paar boterhammen met confituur, kaas of honing zijn geschikt, maar ook vruchtenmuesli met een beetje melk of yoghurt zijn energierijke maaltijden. Vermijd choco omdat dat veel vetten bevat, maar kies liefst van al voor wat je gewend bent om te eten omdat je lichaam dat waarschijnlijk het beste verdraagt. En vergeet niet om lang genoeg te kauwen om een goede spijsvertering te verzekeren.
Tijdens de rit
Koolhydraten zorgen voor de nodige energie om je rit vlot te laten verlopen. Als beginnende fietser dien je onderweg je hoeveelheid koolhydraten op peil te houden door een inname van zo’n dertig gram per uur. Als je vaker en harder traint, kan je het aantal koolhydraten opkrikken naar zestig per uur. Hoeveel koolhydraten een product bevat vind je terug op de verpakking.
Neem altijd voldoende voeding mee op je rit. Enkele klassieke wielersnacks zijn bananen, ontbijtkoeken, winegums, peperkoek, energierepen en sportgels. Vermijd vette noten- of proteïnerepen.
Als je minder dan een uur gaat fietsen hoef je in principe geen snack mee te nemen, maar als je langer onderweg bent, is het verstandig om er drie in je truizak te bewaren. Grijp bij de start van een langere rit gerust al naar je achterzak. Alles wat je eet heeft namelijk tijd nodig om verwerkt te worden door je lichaam. Langere pauzes met een grote maaltijd tijdens je rit zijn dan weer geen goed idee omdat je lichaam dan op digestieve modus overgaat.
En misschien nog het belangrijkste: stay hydrated! Of je nu water of isotone sportdrank in je bidon hebt, drink zeker een halve liter vocht per uur tijdens het fietsen om dehydratatie te voorkomen. Isotone sportdranken bevatten trouwens koolhydraten, wat goed is voor je energielevel. Onderweg een alcoholisch drankje genuttigd op een terras? Die vochtinname telt niet mee. Drink dus ook daarna nog voldoende water of sportdrank.
Na de rit
Van zodra je thuis bent eet je best zo snel mogelijk een maaltijd met een hoge hoeveelheid koolhydraten. Denk dan aan volkorenbrood, ei, kaas, cake, een shake, yoghurt, muesli, fruit, rijst, aardappelen, pannenkoeken of natuurlijk: pasta. Vermijd vet, maar maak je vroege avondeten ook niet te licht. Een salade of soepje zullen je verloren koolhydraten niet aanvullen. Een voorbeeld van een goed gebalanceerde maaltijd na het fietsen is een risotto met groentjes en een mager stukje vlees of vis.
Ga je met Kortweg Cycling Travel op fietsvakantie?
Dan hoef je je geen zorgen te maken over het aanpassen van je voeding. Tijdens je reis met Kortweg Cycling Travel wordt je bevoorrading namelijk steeds op de juiste manier voorzien. Zo zal je voldoende isotone poeder, water, fruit en suikerrijke versnaperingen hebben tijdens de ritten.
Ook de inbegrepen maaltijden van de hotels zijn aangepast aan de noden van onze fietsers. Zo is er voeding op maat en worden maaltijden geserveerd in overeenkomst met het trainingsschema.
Klinkt goed? Boek dan nu je volgende vakantie en fiets stress-free met ons mee!